Bijtelling

Bijtelling2019-01-19T21:58:06+00:00

Bijtelling voor een elektrische auto in 2019: wat is er veranderd?

Benieuwd naar de bijtelling voor een elektrische auto en wat er in 2019 is veranderd? Sinds 1 januari 2019 zijn er nieuwe regels van toepassing. Die maken met name auto’s met een aanschafwaarde van meer dan 50.000 euro een stuk minder voordelig. De overheid probeert de aanschaf van goedkope(re) elektrische auto’s te stimuleren, door de bijtelling daarvoor laag te houden.

Bijtelling elektrische auto: 4 procent tot 50.000

De bijtelling voor elektrische auto’s is al jaren laag. Lange tijd gold er een tarief van 0 procent per jaar, maar dat werd enkele jaren geleden verhoogd naar 4 procent per jaar. Nog steeds een laag tarief, dat sinds 2018 alleen nog gold voor volledig elektrische auto’s. Sinds 2019 geldt dit nog steeds alleen voor elektrische auto’s, maar slechts tot een aanschafwaarde van 50.000 euro. Het bedrag boven die grenswaarde wordt gewoon aangeslagen volgens de gebruikelijke 22 procent per jaar, die ook geldt voor niet-elektrische auto’s.

Hogere bijtelling boven het grensbedrag

De hogere bijtelling boven het grensbedrag leidt snel tot hogere kosten per maand. Op die manier wil de overheid voorkomen dat dure elektrische auto’s heel voordelig de weg op kunnen. De overheid mist daarmee belangrijke inkomsten, maar vindt het vooral oneerlijk om succesvolle ondernemers die veel geld verdienen hiermee te steunen.

De nieuwe regels moeten er voor gaan zorgen dat meer mensen de kans krijgen om een goedkope(re) elektrische auto te rijden, door te profiteren van een lage bijtelling. Of de bijtelling de komende jaren verder veranderd wordt is nu nog niet goed duidelijk, waardoor we het voorlopig met de regels voor 2019 moeten doen.

Voorbeelden: verschillen in bijtelling voor de elektrische auto sinds 2019

Stel dat je een elektrische auto op het oog hebt, dan geven de onderstaande voorbeelden goed aan hoe de bijtelling sinds 2019 uiteen kan lopen:

  • Aanschafwaarde 40.000 euro
    Je betaalt 4 procent bijtelling over het aanschafbedrag. Het gaat om bruto 133 per maand. Netto blijft daar minimaal 64 euro per maand van over.
  • Aanschafwaarde 70.000 euro
    Je betaalt 4 procent bijtelling over het aanschafbedrag tot 50.000 euro. Het gaat om bruto 167 per maand. Daarnaast betaal je 22 procent bijtelling over de resterende 20.000 euro. Het gaat om bruto 367 per maand. De bedragen tellen samen op tot 534 per maand. Netto blijft daar minimaal 256 euro per maand van over.

Auto B is in dit voorbeeld 75% duurder dan auto A. Door de veranderde bijtellingsregels is de bijtelling per maand echter 400% duurder. De overheid probeert op die manier met name goedkope elektrische auto’s populairder te maken, in plaats van de dure modellen die het de afgelopen jaren goed deden.

Benieuwd naar alle aanbiedingen voor een elektrische auto met private lease of zakelijke lease? Ontdek de acties en vergelijk de mogelijkheden (elektrischeautoleasengids.nl).