Laadpalen

Laadpalen2019-01-19T21:57:06+00:00

Laadpalen: hoe kun je thuis of bij de oplaadpunten opladen?

Laadpalen voor een elektrische auto: wat zijn de mogelijkheden om de auto op te laden? Een laadpaal thuis werkt voor de meeste mensen het best, bijvoorbeeld door de auto ’s avonds en ’s nachts op te laden. Toch zijn er ook andere mogelijkheden, die we op een rij zetten.

Laadpalen: 3 mogelijkheden op een rij

Met een elektrische auto heb je in principe 3 goede mogelijkheden om de auto op te laden:

  • Laadpaal voor thuis
  • Oplaadpunten in de buurt
  • Opladen via het stopcontact geen aanrader

Laadpaal voor thuis

De laadpaal voor thuis kun je op twee manieren realiseren. Je kunt natuurlijk zelf een laadpaal kopen, bijvoorbeeld voor op de oprit of in de garage. Je bent de enige gebruiker en de kosten zijn voor jou, maar je kunt er ook vanuit gaan dat je de paal altijd kunt gebruiken. Je betaalt alleen het stroomtarief om je auto op te laden.

Geen oprit of garage? Je kunt bij de gemeente een laadpaal voor elektrische auto’s aanvragen. De laadpaal komt bij een openbare parkeerplaats te staan. Daar kun jij opladen, maar ook anderen kunnen er gebruik van maken. Je kunt opladen via een persoonlijke laadpas, waarmee je betaalt voor zowel de stroom als het gebruik van de paal.

Oplaadpunten in de buurt

Heb je een commercieel oplaadpunt in de buurt? In sommige gevallen kun je daar goed gebruik van maken, bijvoorbeeld als je wat e-mail weg wilt werken, je een afspraak hebt of je op locatie kunt werken. Je kunt de auto opladen bij de laadpaal, terwijl jij de tijd neemt om iets anders te gaan doen. Je betaalt voor zowel de stroom als voor het gebruik van de paal. De kosten liggen relatief hoog, omdat er sprake is van commerciële partijen die de palen aanbieden.

Opladen via het stopcontact geen aanrader

Tenslotte zou je zonder laadpaal kunnen opladen, gewoon via het stopcontact. Je hebt er sowieso een speciaal koppels bij nodig, omdat de hoeveelheid stroom die er doorheen gaat groter is dan bij andere elektrische apparaten.

Houd er rekening mee dat je meer dan 10 of zelfs meer dan 20 uur nodig zal hebben om de accu van de auto helemaal op te laden. Het is de minst snelle en minst gunstige manier om de auto op te laden. Gebruik het stopcontact als een noodgreep als het niet anders kan, of tot op het moment dat je zelf een laadpaal voor thuis tot je beschikking hebt.

Laadpalen: vergelijk de opties

Benieuwd naar de mogelijkheden en op zoek naar een elektrische auto? Je kunt de mogelijkheden van een laadpaal voor thuis, een oplaadpunt in de buurt en het minder geschikte stopcontact met elkaar vergelijken.

En vergelijk online de elektrische auto’s die je kunt leasen. Kijk goed naar de mogelijkheden om op te laden en de tijd die je daarvoor nodig hebt, zodat je er een goede keuze uit kunt maken.