Smart charging uitgelegd

Smart charging uitgelegd

smart charging ev chargepoint smart grid elektrisch private leaseSlim laden, oftewel smart charging. Het is een term waar veel over gesproken wordt binnen de elektrische community. Iedereen die ook maar iets met elektrische rijden heeft, zal deze term wel eens hebben gehoord. Maar wat houdt smart charging eigenlijk in? Wat wordt er bedoeld met dat slim laden? Wij leggen het u in deze blog in het kort uit.

Smart charging, wat is dat eigenlijk?

Stel nou dat iedereen met een elektrische auto tegelijk zou laden. In dat geval moeten de stoppen niet doorslaan natuurlijk. Het netwerk moet niet worden overbelast. Daar komt het stukje smart charging bij kijken. Op een veilige manier wordt de beschikbare netcapaciteit gereguleerd zodat alles vlekkeloos blijft verlopen. Dus geen stroomstoring tijdens piekuren. Slim is dan bijvoorbeeld om lokale duurzame energie, opgewekt door zonnepanelen, in te zetten. Smart thinking!

Smart charging is goed voor de portemonnee

Heel fijn als wij niet zonder stroom komen te zitten als er 3 of 4 buren besluiten tegelijk hun elektrische auto te gaan laden. Wat nog fijner is dat de consument met behulp van smart charging niets ervan merkt, ook al gaat de hele wijk tegelijkertijd elektrisch laden. Of u nu op een piekmoment laadt, maakt niet uit. Maar als consument heeft Smart Charging meer voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat het goed is voor de portemonnee. Met smart charging bent u als consument verzekerd van een betrouwbaar elektriciteitsnetwerk én lagere laadtarieven. Mocht u tijdens piekuren willen laden, dan kan dit tegen hetzelfde tarief. Dat maakt de kosten ook overzichtelijk.

Smart charging in de toekomst

Smart Charging werkt in de praktijk steeds beter, omdat de verschillende belanghebbenden in de keten met elkaar samenwerken. Smart charging is echter nog wel volop in ontwikkeling. Lokaal is al aangetoond dat het werkt, maar nu wordt het niet alleen landelijk maar door heel Europa uitgerold. In het Open Smart Charging Protocol (OSCP) van onder andere netbeheerder Enexis staat niet alleen wat er nu maar ook in de toekomst mogelijk is. Zo profiteert u wellicht in de nabije toekomst overal in Europa van de lagere laadtarieven, waar en wanneer u ook besluit te laden. Voor het echter zo ver is, moet er nog wel wat werk worden verzet.

Bron: Smart Charging

De initiatieven die momenteel worden genomen zullen ertoe leiden dat elektrisch rijden aantrekkelijker wordt en dat is een mooie ontwikkeling. Wilt u meer weten over smart charging en de ontwikkelingen op dat gebied, maar ook alle elektrische auto’s, neem dan vrijblijvend contact met ons op..

Elektrische auto leasen gids is een onafhankelijke website welke u helpt bij het maken van de juiste zakelijke lease keuzes. Alle prijzen zijn Excl. BTW.

 

2019-02-23T15:22:48+00:00